Martijn 20120414-64Zaterdagavond 14 april gaf het A-orkest van de Maassluise Harmonie voor de laatste keer een concert onder leiding van hun muzikaal leider van de afgelopen 10 jaar: Martijn Krijnen.

Een concert, gepresenteerd door Christine Smithuis, waarin sommige stukken uit het laatste decennium nog een keer op de lessenaar kwamen, en andere stukken op de valreep toch nog uitgevoerd konden worden. André Leer, trompettist en trompetdocent, zat in de zaal en doet verslag van deze avond.

‘Het concert begon met de ‘Handelian song’, dit is een mooi openingsstuk, heel gedragen en je hoort meteen de goede balans in het orkest. Het werd zeer mooi ten uitvoering gebracht.
Het tweede stuk, Fantasia on British Airs, was met de hobosolist Erik van der Pol. Het zat technisch goed in elkaar, jammer dat hij af en toe een beetje overspeeld werd door het uitgedunde orkest. Ik denk dat het kwam door de opstelling van solist en orkest, maar alles bij elkaar was het een mooie uitvoering van het stuk.
Hierna kwam het lastigste stuk van de avond, ‘A movement for Rosa’. Het begon heel sfeervol met een mooi gespeeld intro door 1 fluit solist. Verder kon je horen dat het stuk van een hoog niveau was met verschillende solistische momenten. Technisch ging het niet altijd even goed, maar er werd vooral muziek gemaakt. Het publiek heeft er van genoten.
Het laatste stuk voor de pauze was ‘Fiefoerniek’, waarin een sprookje muzikaal verteld wordt. Het stuk werd goed gespeeld, en weer was de balans in het orkest was zeer fraai.

Na de pauze was het de beurt aan BOHM, het opleidingsorkest van de Maassluise harmonie. Zij speelden een afwisselend programma. Het eerste stuk zei me niet zoveel, het werd goed gespeeld maar het stuk? Daarna werden de saxen in het zonnetje gezet met ‘Saxorientale’, ze kwamen er behoorlijk doorheen. In het laatste stuk was een behoorlijke solo voor de jeugdige drummer weggelegd, goed gespeeld!

Hierna was het weer de beurt aan het grote orkest, ze begonnen met ‘Symphonic Marches’ uit Star Wars. Het werd afwisselend gespeeld, maar in mijn gevoel klonk het vrij nonchalant waardoor er dingen fout gingen, maar op ander momenten klonk het weer goed. Al met al vond ik het een minder goede uitvoering.
Het volgende stuk, de ’Klezmer Classics’ was leuk vooral omdat er ook een accordeon in mee deed. Ook in dit stuk was het wat nonchalant, maar wat een solisten zitten er toch in dit orkest! Een hele mooie solo van de klarinet, niet dat ik de anderen te kort wil doen die ook een goede solo hebben gespeeld, maar dit viel dit op.
Hierna ging het orkest op de ‘lichte’ tour met Frank Sinatra. Ik had het gevoel dat het orkest dit zelf ook heel leuk vond om te spelen. Het was goed om naar te luisteren, en het leek wel of het orkest zich weer had hervonden. Ook in dit stuk weer goede solo’s, het was een genot om hier naar te luisteren.
Het laatste stuk was ‘Sir Duke’, met daarin songs van Stevie Wonder, niet alles was technisch goed, maar er werd goed muziek gemaakt, en daar gaat het om.
Al met al was het een goed concert, waar jullie trots op mogen zijn, er zijn wat leer momenten maar dan heeft de nieuwe dirigent gelukkig ook nog wat te doen!’
Na Stevie Wonder bedankte voorzitter Jaap Cats Martijn Krijnen voor zijn grote inzet, en blikte terug op de mooie momenten van deze 10 jaar. Gelukkig bleek er nog een toegift in te zitten, maar niet met Martijn als dirigent: die wilde graag nog een stukje drummen! De werkloze drummer nam toen maar plaats op de dirigentenbok… zo werd het concert met humor afgesloten.
In de maanden mei en juni zal de vereniging haar nieuwe dirigent gaan kiezen, deze zal tijdens het najaarsconcert op 27 oktober zijn of haar primeur gaan beleven.

Meer foto’s