Wouter van Dalen

Afgelopen zaterdag 12 april werd in de Immanuelkerk in Maassluis het  voorjaarsconcert gehouden. Het eerste voorjaarsconcert onder leiding van Sebastiaan Hettema.
Het publiek werd getrakteerd op muziek die in de kerk enorm tot z’n recht kwam.
Geopend werd met the Armenian Dances van Alfred Reed, schitterende volksmelodieën uit Armenië, aaneengesmeed tot een prachtig werk. Hierna was de beurt aan Wouter van Dalen om te soleren in Concertante voor Alt-sax en orkest van Claire Grundman.

Een virtuoos optreden met verschillende speelstijlen en tempowisselingen. Een terecht langdurig applaus ter onderstreping van de waardering van publiek en orkest, was zijn deel.
Het eerste deel van het optreden van het groot orkest werd afgesloten met een Adagio uit de 3de Symphonie van Mahler. Lange zinnen met noten waar geen eind aan leek te komen. Een uithoudingsslag voor de muzikanten, maar enorm gewaardeerd door het publiek.

Het B.O.M.H. onder leiding van Jaap Cats speelde enkele vlotte werkjes. Dynamic ouverture (A. Robinson), The crocodile cakewalk (B. West) en Reed of distinction (J.L. Hosay), met een hoofdrol voor Ingrid en Sabine op de klarinet. Klinkt allemaal erg leuk, ondanks dat het orkestje niet zo groot is.

20130412-19_concertNa de pauze werd geopend met Danzon no 2 van Arturo Marquez, een aanstekelijk klinkend Zuid-Amerikaans nummer vol tempowisselingen, door elkaar klinkende melodietjes en onverwachtse accenten. Jacqueline Wouters nam hiervoor speciaal plaats achter de vleugel.
Hierna werd een stap terug in de tijd genomen met ‘Foto van vroeger’ van Rob de Nijs, vertolkt door presentator/zanger Ton Molenaar.

Het programma werd vervolgens gevuld met muziek uit de film trilogie van The Lord of the Rings. In de muziek voelde je de spanning, het melodramatische en de strijd van Tolkiens Midden-Aarde in de zwarte tijden van de overheersing van het kwaad. Het publiek werd wel op de proef gesteld met een lange zit, maar kon het blijkens het warme applaus na de laatste tonen, zeker waarderen.
Het orkest nam dan ook tevreden afscheid van het publiek met een spetterend Zuid-Amerikaans Malaguena.

Meer foto’s van Hans de Bruin kunt u zien in het fotoarchief, of via Facebook.