[tabby title=”Het project Maestro”]

logo Maestro Maassluis3Enkele jaren geleden begon de publieke omroep AVROTROS met het programma Maestro, waarbij bekende Nederlanders een groot symfonisch orkest mochten dirigeren. Al heel snel na de eerste serie uitzendingen ontstond het idee om een zelfde opzet in Maasluis te organiseren, met ons harmonieorkest onder leiding van ‘bekende Maassluisers’.

In 2016 kwam het dan tot een daadwerkelijke uitvoering van dit idee. We noemden het ‘Maestro Maassluis‘. In het voorjaar waren er kandidaten en juryleden benaderd en gevonden. Daarnaast was gekozen voor een vlotte presentatrice die Frits Sissing zou doen verbleken en alles aan elkaar mocht praten tijdens de uiteindelijke uitvoering van de dirigent-kandidaten tijdens het slotconcert op zaterdag 5 november in De Koningshof.

Het werd een succes verhaal. Enorm leuke voorbereiding. Fantastisch concert met een volle zaal. En heel veel publiciteit voorafgaand én na het concert.
Lees op de andere tabbladen op deze pagina meer over de kandidaten, jury en het concert.

 [tabby title=”De kandidaten”]

De kandidaten die het aandurfden om op de bok van de dirigent te klimmen stellen we graag aan u voor.

maestro_koos-karssenKoos Karssen; oud-burgemeester van Maassluis, sinds kort voorzitterschappen van de Midden-Delfland vereniging, Stichting De Elbe, Cliëntenraad Fransiscus ziekenhuizen, Stichting Normering Flexwonen, Raad van Advies Huurcommissie.

 

 

 

maestro_lisette-petroniliaLisette Petronilia; Sinds 18 jaar betrokken bij stichting Myosotis eerst als vrijwilliger. De laatste 12 jaar zelfs de motor achter Myosotis en al 10 jaar als voorzitter.
Daarnaast werk ze als projectleider zorg en welzijn bij welzijn E25. Daar begeleid ze op zondag het zondagmiddag café voor senioren en mensen met een beperking. Daarnaast kijkt ze welke gaten er vallen tussen zorg en welzijn waar ze dan projecten voor maakt.

 

 

maesto_gerrit-van-dijkGerrit van Dijk; Predikant in de Protestantse gemeente te Maassluis (wijkgemeenten Koningshof en Iona). Sinds 2007 lid van de Lions Club Maassluis, die zich op verschillende manieren inzetten voor de (lokale) samenleving. Door geld te genereren voor goede doelen, maar ook met inzet van kennis, ervaring en tijd voor lokale instellingen en projecten.

 

 

maestro_bas-booisterBas Booister; Feitelijk nog student (Journalistiek in Tilburg), maar werkt voor WOS Media als redacteur, nieuwslezer en websitebeheerder. In het verleden schreef hij voor Weekblad De Echo en liep stage bij AD Rotterdams Dagblad. Nu bezig met de docu-reeks De Strijd van Maassluis over de geschiedenis van de stad.

 

 

[tabby title=”De jury”]

Uiteraard was bij onze versie van ‘Maestro’ een vorm van competitie. Daarom hadden we ook een jury. Deze bestond uit de volgende personen.

Sebastiaan HettemaOnze eigen dirigent Sebastiaan Hettema zal optreden als voorzitter van de jury.
In het hele voortraject van Maestro Maassluis heeft Sebastiaan de technische leiding en fungeert hij als mentor en leraar voor de kandidaat-dirigenten. Zij krijgen op verschillende momenten ‘privéles’ en voor het orkest wordt hen de kneepjes door Sebastiaan bijgebracht.

 

 

Marcel van Raaij

Marcel van Raaij, thans voorzitter van de Culturele Raad Maassluis maar is zelf ook actief als dirigent bij blaasorkesten. Naast studie voor slagwerk en euphonium behaalde hij diploma’s drumbandinstructeur. Daarna studeerde hij Harmonie-Fanfare directie bij Jos van der Sijde in Rotterdam en behaalde zijn directiediploma met medewerking van NLS harmonie in Klaaswaal.
Marcel leidde o.a. 15 jaar het Wapen van Maassluis en hij was zo’n 9 jaar dirigent van muziekvereniging Kunst Na Arbeid.  En ‘last but not least, ‘staat  Marcel al vele jaren als dirigent voor het kerst-orkest bij het traditionele Kerstnacht-Zingen op de Maassluise markt.

Han RemmerswaalHan Remmerswaal, sinds 1982 actief betrokken bij de muziekeducatie in Maassluis en de regio Waterweg Noord.
Hij studeerde af aan het Rotterdams Conservatorium met als hoofdvak Piano. Hij volgde als bijvakken tevens zang- en directielessen. Hij begon in januari 1982 als pianodocent bij de Streekmuziekschool Nieuwe Waterweg Noord en werd later adjunct directeur bij Muziekcentrum OpMaat. Thans is hij directeur van Muziek@Maassluis. Naast deze werkzaamheden heeft hij als pianist, componist en dirigent gewerkt voor diverse kerkelijke organisaties.

[tabby title=”Het concert”]

Het hele project duurde enkele maanden waarin de kandidaten voorbereid werden op het ultieme moment, het concert. Dit plaatsvond op zaterdag 5 november in zaal de Uiver van De Koningshof.

Naast een gevarieerd programma door het A-orkest was er ruimte gemaakt in het programma om alle kandidaten de kans te geven het beste van het geleerde te laten zien. Naast muziekstukken gekozen door de muziekcommissie, waren er ook muziekstukken gekozen die de kandidaten zelf hadden voorgedragen.

Jantien 't HartHet concert werd op bijna professionele wijze gepresenteerd door Jantien ’t Hart. Zij is zelf bekend als o.a. freelance presentatrice van programma’s uitgezonden door de WOS.
Daarnaast is Jantien zelf muzikant en bespeelt al sinds jaar en dag de klarinet. En ook een uitstapje naar de tenor-sax is haar niet vreemd. Dus ze kent ook als geen ander de invloed die een dirigent op het orkest en haar klank heeft. Dat kon ze goed gebruiken bij haar presentatie.

 

thijs-montanusTijdens het concert werden de kandidaten middels videobeelden geïntroduceerd. Deze filmpjes waren gemaakt door Thijs Montanus. Naast zijn studie in Media en Entertainment Management probeert hij zoveel mogelijk filmprojecten aan te gaan om zichzelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Vaardigheden die hij op de opleiding leert probeert hij op zijn werk toe te passen om een zo professioneel mogelijk resultaat te kunnen leveren. Uitdagende projecten gaat hij niet uit de weg. Hij zet hoge doelen voor zichzelf en hoopt zo te ontdekken wat hij bereiken kan. Een eerste voorbeeld van zijn kunnen was al te zien in de ’teaser’ die voor PR-doeleinden gebruikt werd.

[tabby title=”5 november 2016; de uitvoering”]

Het Maestro Maassluis 2016 concert is een enorm succes geworden. Een bijna uitverkochte zaal kon nadat ze verwelkomd waren allereerst genieten van een introductiefilm over het voortraject.

Helaas moest Lisette Petronilia wegens gezondheidsredenen afzien van het daadwerkelijk dirigeren vanaf de bok. Nadat zij toch bedankt was voor haar deelname aan het project werd haar introductiefilmpje vertoond. Hierin werd teruggeblikt op het voortraject. Zo werden ook de andere kandidaten geïntroduceerd. Linkjes naar de filmpjes zitten in hun namen verwerkt. Gerrit van Dijk, Koos Karssen en Bas Booister hebben zich er goed ‘door heen hebben geslagen’. De jury was vol lof over hun presteren.

foto; Johan Pols

foto; Johan Pols

Werden vóór de pauze nog cijfers bekend gemaakt, werd dat ná de pauze niet gedaan om de spanning er in te houden. En na een spannende 2de helft was het dan tijd om de winnaar bekend te maken. Gerrit van Dijk had volgend de jury het meeste in huis om het orkest te leiden. Waar alle deelnemers een oorkonde ontvingen, ontving Gerrit de ‘Gouden Baton’ en eeuwige roem.

Het hele project kreeg zowel in aanloop náár het concert als er ná heel veel aandacht in de regionale pers. Zowel kranten als radio en televisie (WOS) besteden veel aandacht aan dit unieke project. Hieronder dan ook nog een videoverslag van de regionale omroep WOS.
Op onze Facebook pagina is ook een fotoverslag van het concert te vinden.

We bedanken het Maestro projectteam, deelnemers, medewerkenden en onze sponsors!

[tabbyending]

PR teaser van onze video whizzkid Thijs Montanus.

Deel dit via;